DIICOT audiază 11 persoane în dosarul privind retragerea ilegală a 70 milioane lei din conturile unei bănci. Procurorii detaliază cum a operat presupusul grup infracțional

Publicat: 05/05/2022, 20:00

Procurorii DIICOT au făcut, joi, mai multe percheziţii în Bucureşti şi în alte cinci judeţe într-un dosar în care se investighează modalitatea prin care un grup infracţional ar fi retras ilegal din conturile unei bănci din România peste 70 de milioane de lei. La sediul DIICOT vor fi conduse, în vederea audierii, 11 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Surse judiciare contactate de GÂNDUL au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că între persoanele vizate de mega-ancheta financiară s-ar afla soacra unei vedete care joacă în seriale românești difuzate de postul Acasă TV, dar și un furnizor pentru festivalurile mari de muzică electronică, Corneliu Ladin.

Vedeta a cărei soacră e vizată de anchetă – potrivit acelorași surse – ar fi Ecaterina Ladin, cea care apare în serialul popular difuzat de Pro TV, ”Las Fierbinți”.

Potrivit comunicatului DIICOT, procurorii au reţinut că, în luna august 2021, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de dolari, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicţie offshore.

Astfel, arată anchetatorii, începând cu luna august 2021, ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ridicării măsurii asigurătorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicţie offshore, membrii grupului ar fi organizat şi pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituţiei bancare.

„În vederea realizării acestui scop, grupul infracţional organizat a folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate şi procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societăţii a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor băneşti (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistenţă juridică încheiat cu un avocat şi pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanţă financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate). Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinşilor prestatori de servicii juridice/financiare”, se precizează în comunicat.

DIICOT susține că acţiunile de inducere în eroare a unităţii bancare ar fi fost posibile şi ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi Regulamentul BNR Nr. 2/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienţilor în evidenţele unităţilor bancare, prin acceptarea de informaţii nereale şi înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu şi neclar al acestora.

Anchetatorii menţionează că, acţionând în această modalitate, grupul infracţional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România şi a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie şi decembrie 2021 plăţi în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracţional organizat sau în alte conturi controlate de aceştia.

„Ulterior, sumele obţinute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obţinute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărţite şi transmise către mai multe conturi bancare, operaţiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiaţi ai acestora erau acţionari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetăţenie română, moldoveană, ucraineană şi rusă, precum şi transferuri cu o valoare neobişnuit de mare în raport cu obiectul tranzacţiilor (de exemplu, contracte de cesiune părţi sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 dolari, antecontracte de vânzare – cumpărare)”, mai arată DIICOT.

La sediul DIICOT vor fi conduse, în vederea audierii, 11 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Taxă pentru șoferi. Vor plăti de 7 ori mai mult. Reguli dure pentru permisul auto
Cea mai nervoasă zodie. Face scandal din orice
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor